Duurzaamheid is een van de belangrijkste pijlers binnen Tectum Group. We zoeken continue naar manieren om duurzamer te werk te gaan. Zo ontstond onze BossCover ROOFTILE XL, waarbij we snijresten van EPDM-folie inzamelen en een nieuw leven geven als daktegel. We doen daarbij beroep op onze klanten in België en Nederland om EPDM-resten binnen te brengen in de diverse filialen. Ook onze eigen dakaannemersbedrijven halen de snijresten uit de verwerkingscyclus om bij te dragen aan het interne beleid inzake duurzaamheid.

EPDM-snijresten ingezameld
Voor de productie van de eerste batch BossCover daktegels verzamelden de dakaannemersbedrijven binnen de groep hun EPDM-resten. Daarnaast brachten ook de klanten van de distributieketens CPE en Mawipex in België en Nederland de niet meer bruikbare stukken EPDM binnen in de ruim 20 filialen.

Van resten naar korrels en zo naar tegels
Filip Biesmans, mede-eigenaar van Tectum Group en tevens bezieler van innovatie en duurzaamheid binnen het bedrijf, legt uit: "Per 10 ton vermaalt een Limburgs bedrijf de zuivere EPDM-resten tot korrels van 6 mm. Een bedrijf in Duitsland maakt dan onze BossCover XL daktegels.” De daktegel wordt onder het huismerk BossCover in de markt gezet via de eigen distributiekanalen (www.cpe.be en www.mawipex.be).

Oproep om zuivere EPDM-resten in te zamelen
Samen met de lancering van het product geeft Tectum Group het startschot voor een sensibiliseringscampagne om EPDM in te zamelen. "Zo voorkomen we dat deze hoogwaardige grondstof verloren gaat”, zegt Filip Biesmans. “In het kader van klimaatverandering is het verminderen van onze carbon footprint essentieel.  Zuinig omspringen met niet-vernieuwbare grondstoffen moet onze leidraad zijn!”

De campagne start op onder de naam "EPDMcycle".

Intern zullen de technische collega’s de zuivere epdm-resten sorteren en ook de klanten van de distributiefilialen in België en Nederland krijgen de kans om hun epdm-snijresten binnen te brengen.

Niet uit het niets
Duurzaamheid loopt als een "groene" draad door het beleid van Tectum Group. "Met duurzame producten en diensten zullen we in de toekomst het verschil maken. We leggen daarvoor vandaag de basis", zegt CEO Rudy Evens. "Alle innovaties die we doen hebben als doel om de bouwschil duurzamer te maken.” Dat betekent dat Tectum Group ten eerste de juiste materialen wil gebruiken om ze vervolgens toe te passen in demonteerbare systemen. De circulaire daktegel XL is een van de eerste producten die het bedrijf op de markt brengt want er staan nog ontwikkelingen gepland. “We denken vooral in de richting van daksystemen die demonteerbaar zijn”, vult Filip Biesmans aan “want om gebruikte materialen een tweede leven te geven moet je ze terug als grondstof kunnen scheiden. In een gewone dakbedekking is alles echter verkleefd en dus enkel nog goed voor de verbrandingsoven."