Van metser tot dakdekker

Als 14-jarige knaap trok vader Kurt Van Der Sypt voor het eerst zijn werkplunje aan. “Ik ben begonnen bij Herremans & Lippens als metser. Ik moest er schoorstenen afbreken en terug opmetselen, dekstenen opgieten en dat soort bouwkundig werk op het dak. Geleidelijk aan kwam er ook het plaatsen van gevelbekledingen bij en uiteindelijk ook het dichten van daken. Zo ben ik in deze stiel gerold,” vertelt Kurt Van Der Sypt.

Vanzelfsprekend

Vandaag is Kurt 52 en staat hij al 30 jaar in het vak. “Fysiek is deze job wel inspannend” bekent de ploegbaas bij Tectum Constructors.Zonen Olivier (26) en Thibo (18) beleefden de job van hun papa van dichtbij. Het was in zekere zin vanzelfsprekend om in de voetsporen van hun vader te treden. "Maar het werk is nu lang zo zwaar niet meer als vroeger,” motiveert Kurt. “Vroeger heb ik nog met de schoof op m’n schouders bakstenen naar boven gedragen. Vandaag worden die met de kraan of de lift op het dak gezet. Je moet nog wel eens een rol bitumen verplaatsen, maar dat is toch heel anders.”

Olivier en Thibo maken er ook helemaal geen punt van dat het werk soms hard is. “’t Is wat het is, we hebben het zo geleerd.” Olivier had al van het werk op het dak geproefd voor hij de keuze maakte om bij Tectum Constructors in dienst te gaan. “Ik had ten tijde van Herremans & Lippens al 2 jaar een vakantiejob gedaan bij de firma en later nog een jaar bij Tectum Group. "Toen ik op zoek ging naar een vaste job, was het bijna een logisch besluit om na de vakantiejob ook meteen hier te blijven.

Het toeval wil dat de vaste collega van papa toen net met pensioen ging. Ik heb toen zijn plaats mogen invullen. Zo hebben we 4 à 5 jaar samengewerkt, maar sinds begin dit jaar heb ik als ploegbaas een eigen ploeg,” vertelt Olivier. Kurts oudste zoon is heel tevreden met zijn beroepskeuze. "Ik houd wel van de variatie en het buitenwerk. Het feit dat er op jonge leeftijd iedere maand geld op de rekening wordt gestort is ook mooi meegenomen.”

Het feit dat vader en zonen dezelfde stiel hebben, betekent niet dat het werk thuis een vast gespreksonderwerp is. “Dat gebeurt zelden. Het werk moet je op het werk laten, niet mee naar huis nemen” stelt Kurt. “Het gebeurt wel eens dat Olivier vraagt hoe ik iets zou aanpakken, maar daar blijft het dan ook bij. Thibo zit bij een goede leermeester, die hoef ik niets bij te brengen.”

Als ze samen werken, trekt de familie Van Der Sypt dan na de werkuren nog vaak met elkaar op? “Soms,” zegt Olivier. “Thibo vist en papa gaat dan wel eens bij hem kijken aan het water. Thibo en ik voetballen samen in dezelfde minivoetbalclub MVC VDK Destelbergen.

We spelen in 2e provinciale en zo’n wedstrijdavond durft wel eens uitlopen. Ook langs het voetbalveld is Kurt soms terug te vinden om z’n zonen in actie te zien. Kurt brengt z’n schaarse vrije tijd het liefst door met reizen, van een weekendje weg tot langere reizen.

 

Een eigen familiebedrijf?

Liever doorgroeien...

Nu de familie de stiel in de vingers heeft, groeit dan niet de droom om met een eigen familiebedrijf te beginnen? “Ik ben blij met wat ik nu doe. En binnen enkele jaren wil ik eens zien wat mogelijk is om door te groeien. Naar een werfleider bijvoorbeeld,” bekent Olivier.

... en leren

Voor Thibo ligt de focus momenteel nog op leren. “Ik sta nog maar 1 jaar en 2 maanden in de job.”

En ook Kurt is nuchter: “Voor een eigen bedrijf moet je teveel opgeven. Je bent 6 dagen op 7 aan het werk en op zondag nog offertes maken. Ik vrees dat je teveel moet laten en voor wat en voor wie dan? Voor mij is het goed zoals het nu is. Het leven is meer dan werken alleen.”