Toen Wasiel (55) in 1991 bij VHB (de voorloper van Tectum Group) aan de slag ging, had hij totaal geen ervaring op een dak maar kon hij alles leren van zijn toenmalige ploegbaas. Nu, 25 jaar later, herhaalt de geschiedenis zich en mag hij als ervaren ploegbaas de starter Jeroen (22) onder zijn vleugels nemen. Samen vormen ze sinds april 2019 een team bij Tectum Dekkers in Genk.

Geen Ervaring? Geen probleem!

De mijn van Winterslag sloot en Wasiel moest op zoek naar een nieuwe job. En die vond hij bij VHB. Dat hij geen enkele ervaring had als dakdekker vormde geen probleem. Zijn toenmalige ploegbaas zou hem wel de kneepjes van het vak leren. “Het vak leer je vooral door het te doen, dat is de enige manier”, zegt Wasiel en die filosofie trekt hij door in de opleiding van Jeroen. Want Jeroen heeft, net als Wasiel toen, totaal geen ervaring op het dak. “Ik heb na mijn opleiding in een fietsenwinkel gewerkt en daarna in een krantenkiosk. Maar toen die sloot, moest ik op zoek naar iets anders”, zegt Jeroen. Dankzij een collega die al bij Tectum Dekkers Genk werkt kwam hij te weten dat er een plaats voor een dakdekker is. Jeroen was eerst terughoudend maar zijn nieuwsgierigheid kreeg de bovenhand en hij wilde wel eens horen wat de job inhoudt. “Vrijdag heb ik een gesprek gehad en maandag kon ik al aan de slag”. Jeroen doet zijn eerste ervaring als dakdekker op binnen een IBO-statuut waardoor hij bij ons een opleiding op de werkvloer krijgt.

Geduld

En zo kreeg Wasiel Jeroen onder zijn hoede. De ouwe rot en het groentje bleken goed met elkaar overweg te kunnen. “In het begin is het normaal dat er veel uitleg nodig is, maar Jeroen pikt de informatie snel op en ik hoef het meestal ook geen tweede keer meer uit te leggen”, zegt Wasiel. Maar dat is blijkbaar de verdienste van Wasiel. “Hij legt het goed uit”, vult Jeroen aan, “hij heeft veel geduld en is heel begripvol”.

Geen kloof

Het duo is na 9 maanden mooi op elkaar ingespeeld. Op de werf hoeft er bij het begin van de werkdag nog weinig uitgelegd te worden. Toch blijft duidelijke, en vooral open, communicatie het geheim van een goed team. “We kunnen allebei tegen kritiek en nemen het zeker niet persoonlijk”, verklaart Jeroen. “En open communicatie”, vult Wasiel aan als verklaring voor de goede samenwerking. Ook al zit er een hele generatie tussen de twee – Wasiel heeft kinderen van de leeftijd van Jeroen –de “klik” was er al van in het begin. Geeft het leeftijdsverschil dan geen conflicten in de camionette, als de radiozender gekozen moet worden? “Ik rij”, lacht Wasiel, “maar de muziek op de radio maakt niet uit, zolang er maar verkeersinformatie gegeven wordt.”