Eén van de projecten die onze collega's van Tectum Dekkers uit Hoboken momenteel opleveren, vormde een uitdaging van formaat. Op het dak van het Waterbouwkundig Labo in Antwerpen werkte een deel van het team onder een tent, het andere teamdeel bekleedde als ware alpinisten uit de kluiten gewassen boldelen.

De rol van het Waterbouwkundig Labo verklaart al een deel van de complexiteit in de opdracht. Het gespecialiseerde labo onderzoekt de invloed van menselijke activiteiten en de natuur op watersystemen en de gevolgen ervan voor de scheepvaart en voor de watergebonden infrastructuur. De Vlaamse overheid heeft sinds 1933 zo’n labo in hartje Borgerhout. In drie grote hallen bootsen de onderzoekers de effecten van water na om er lessen uit te trekken. Alleen, de infrastructuur begon de gevolgen van de tand des tijds te voelen. Vandaar dat de waterlaboratoria aan een opfrisbeurt toe waren. De laboratoria zijn een verzameling van 3 hallen. De opdrachtgever eiste daarbij dat er geen waterindringing in deze hallen mag zijn tijdens de werkzaamheden. Dit om de apparatuur in de laboratoria te beschermen. 

 

 

Rendement verzekerd

“Voor hal 1 en 2 – die tegen elkaar grenzen – kwamen we aan die eis tegemoet door onder een tent te werken. Hoofdaannemer Wyckaert bedacht een oplossing waarbij het dak van een tent over rails rijdt. Die rails rusten op hun beurt op een stellingconstructie die tegen de gevels van de loodsen zijn gemonteerd. Dat laat toe de tent te verplaatsen zonder ze af te breken,” schetst projectleider Gilbert Van Wezer.
Bijkomend voordeel van de tent is dat onze collega's zelfs bij nat weer konden doorwerken. Rendement verzekerd.

 
 
10 maanden met 13 collega's. 3500 m² Firestone EPDM en 8500 m² Vaeplan. Met het Waterbouwkundig Labo voegen we weer een mooi project toe aan ons portfolio.