Tectum Roofcomfort? Die staan toch 24/7 paraat om gebouweigenaars en beheerders uit de nood te helpen bij dringende interventies, onderhoudswerken en herstellingen? Dat klopt, maar ze pakken ook renovaties aan, rechtstreeks in opdracht van gebouwbeheerders. Net zoals voor Befimmo, die Tectum Roofcomfort inschakelde om het dak van de Federale Overheidsdienst op de Italiëlei in Antwerpen op te knappen. Het dak was na eerdere interventies en herstellingen aan een complete renovatie toe. Zodanig zelfs dat de opdrachtgever besliste om het dak tot op het hellingsbeton af te breken. Alles moest dus weg, van het grind tot de oude isolatie, tot PVC waterdichting enz.
Alles plat, maar wel op een duurzame manier
Uiteraard zorgde dat voor veel afval. Héél veel afval. Zoveel zelfs dat we er maar liefst tientallen containers mee konden vullen. Maar alles zomaar weggooien, kon onze duurzame geest niet verdragen. Daarom gingen we op zoek naar manieren om de oude materialen een nieuwe bestemming te geven.

Oude materialen krijgen een nieuw leven
Het grind werd afgezogen en aan de kant gehouden. Een deel werd gebruikt voor de aanleg van de dakterrassen en groendaken. Een ander deel ging naar “betonboeren” die het grind hergebruiken voor de productie van nieuw beton.
Isolatie werd ook volop gerecycleerd. 9000 m2 XPS isolatie kreeg een nieuw leven als… isolatie! De isolatiewaarde van de gebruikte XPS-platen was niet meer zo groot als bij nieuwe isolatie, maar dat vonden de organisaties Freeclinic vzw en Time Circus niet erg. De platen deden immers nog steeds wat ze moesten doen: de koude temperen. Freeclinic vangt dak- en thuislozen op en Time Circus is een collectief dat een grote - en koude- loods wil omvormen tot diverse ateliers waar kunstenaars, muzikanten, performers, dansers, … kunnen komen werken, oefenen en creëren. Beide organisaties konden de platen goed gebruiken als vloer- en wandisolatie.




En daar stopt de duurzame aanpak niet, want het dak krijgt een witte afwerking
Twee lagen roofing maakten de waterdichte dakopbouw compleet, waarbij er bewust werd gekozen om het grootste deel van het dak met een met witte leislag beklede roofing af te werken. In combinatie met zonnepanelen, levert die witte kleur immers een beter rendement op omdat het de zonnestralen deels reflecteert. Van een duurzame oplossing gesproken.
