Gerealiseerd door

Jaartal: 
2014
Klant: 
THV Racair
Bedrag (in euro): 
50.000
Tectum Protectum realiseert vloeibare dichtingswerken aan hoofdkantoor Federale Politie

Sinds maart 2014 huist de federale politie in het vroegere Rijksadministratief Centrum in Brussel. De stafdiensten van de politie nemen ruim 65.000m² van het gebouw naast de Financietoren in. Het beschermde gebouw kreeg hiertoe een grondige architecturale update en werd op maat van de 2.200 politiemensen ingericht. Om de waterdichting van complexe gebouwdelen te verzekeren, schakelde de hoofdaannemer Tectum Protectum in.

Tectum Protectum is de nieuwste telg binnen Tectum Group. De nieuwkomer legt zich toe op vloeibare dakdichtingswerken en het leveren en plaatsen van valbeveiliging. Voor de vloeibare dakdichting beroept Tectum Protectum zich hoofdzakelijk op PMMA (Polymethylmethacrylaat) en PU-oplossingen. “We kijken daarbij naar de specifieke situatie van het gebouw om te bepalen welke oplossing het meest geschikt is,” geeft technisch-commercieel verantwoordelijke Tijl Lauwers aan. Tectum Protectum wist al enkele mooie referenties op zijn palmares te schrijven. Het meest in het oog springend is ongetwijfeld de renovatie van het voormalige Rijksadministratief Centrum in Brussel tot nieuwe hoofdkwartier van de federale politie. Tectum Protectum realiseerde daar meer dan 500lm aan vloeibare dakdichting. “De initiële vraag was een vloeibare dichting te realiseren rond de balustrades aan het gebouw. Deze balustrades zijn beschermd en dienden dus bewaard te blijven. Een vloeibare dichting was de meest zekere weg naar een kwalitatief eindresultaat. Concreet behandelden we de vlakken rond de balustrade en maakten een aansluiting met de dakdichting,” aldus Tijl Lauwers. Tectum Protectum adviseerde de hoofdaannemer PMMA te gebruiken. Het vloeibare systeem hardt snel uit en dankzij het inwerken van een vlies is het geheel ook scheuroverbruggend. De afwerkingslaag kan bovendien in iedere RAL-kleur uitgevoerd worden. “Hier pasten we RAL 7037 toe, deze stofgrijze kleur sluit heel nauw aan bij de kleur van de blauwe hardsteen waarin het Rijksadministratief Centrum bekleed is.”

Vervolgopdrachten

De opdrachtgever was snel overtuigd van de kwaliteiten van de vloeibare dakdichting en uitvoerder Tectum Protectum. Dat leidde er toe dat Tectum Protectum stapsgewijs de bestelling kreeg om ook andere gevoelige gebouwdelen een waterdichtende behandeling in PMMA te geven. Zo behandelde Tectum Protectum nog de trappenpartij en de gelijkvloerse goten rond het gebouw. Alles samen goed voor een order van meer dan 500lm.

Ook kleine oppervlakken

De vloeibare dichting leent zich niet alleen voor complexe details in grote gebouwen. Ook op kleine terrassen of balkons is het een kwalitatieve oplossing. “Het eindresultaat is een esthetisch en waterdicht geheel. Tectum Protectum verzorgt de opdracht van A tot Z. We verwijderen oude bekledingen, schuren de ondergrond op en plaatsen de nieuwe gietvloer. Op esthetisch vlak zijn hier tal van mogelijkheden. In het voorbeeld op de foto plaatsten we een afwerkingslaag in RAL 7047 en spoten er verfvlokken in drie kleuren in. Dat geeft een marmereffect als eindresultaat,” duidt Tijl Lauwers.

Naast vloeibare waterdichting hebben we ook ervaring in andere materialen. Bezoek onze pagina platte daken voor meer informatie.