Welke risico's zijn er bij het werken op een dak en aan een gevel?

Dagelijks wordt er op daken gewerkt. In verschillende omstandigheden. Aan platte en hellende daken. Tijdens nieuwbouw, renovatie of onderhoud. En wanneer er op hoogte gewerkt wordt, zijn er risico's. Omdat we zelf al jaren op daken en aan gevels werken, weten we waar die risico's liggen en hoe we ze kunnen beheersen. Dat doen we niet alleen voor onze mensen, maar ook voor u. Want indien u als gebouweigenaar of -beheerder iemand op uw dak toelaat, ben u medeverantwoordelijk voor hun veiligheid. Ook als aannemer bij werken op een dak of aan een gevel, dienen alle geldende voorschriften nageleefd te worden.

Permanente valbeveiligingsoplossingen voor uw gevel en op uw dak, collectief of persoonlijk:

 • Ankerpunten:
  een ankerpunt laat toe om zich vast te haken met een veiligheidsharnas en een leeflijn zodat er veilig op hoogte gewerkt kan worden binnen een straal rondom het bevestigingspunt.
 • Leeflijnen:
  net als een ankerpunt, is een leeflijn een persoonlijk beschermingsmiddel tegen vallen. Samen met een veiligheidsharnas laat een leeflijn toe om veilig en met flexibel op hoogte te werken.
 • Kooiladders en gevelladders:
  kooiladders en gevelladders zijn permanente installaties tegen gevels die veilig toegang verlenen tot een dak.
 • Hekwerken:
  Een hekwerk biedt collectieve bescherming tegen het vallen vanaf de dakrand maar schermt ook lichtkoepels en technische installaties af.

Bekijk hier de one-pager over valbeveiliging

Voor elk type gebouw: oud of nieuw

Aangezien elk gebouw gebaat is met veiligheidsoplossingen bieden wij onze systemen en ervaring aan voor nieuwe en bestaande gebouwen, ongeacht het type dak, dus zowel voor hellende als platte daken. Elke situatie is anders en elk dak of gevel vraagt een oplossing op maat.

U kan bij ons terecht voor:

 • advies
 • risicoanalyse met inventaris van het valgevaar
 • valbeveiligingsoplossingen op maat van uw dak of gevel.

 

Veilig aan de slag is de verantwoordelijkheid van iedereen

Valbeveiliging biedt bescherming tijdens het werken op hoogte. Maar het is ook belangrijk dat wie zich op het dak begeeft, ook weet wat veilig werken betekent. Deze animatie geeft enkele tips en best practices. Zonder woorden zodat ook anderstaligen veilig aan de slag kunnen.