Dit najaar moet het nieuwe zwembad van Sint-Truiden de deuren openen. Wat aanvankelijk een haalbare kaart leek, wordt een huzarenstuk door de corona-lockdown. Maar dat is buiten Tectum Dekkers Genk gerekend. De ploeg van Ronny Boussé klaart de klus met schijnbaar groot gemak onder het toeziend oog van projectleider Tom Vanelderen. Tot grote tevredenheid van alle betrokkenen.

Zwembad als blikvanger in nieuw sportpark
Het Bloesembad – zo zal het nieuwe zwembad met fitnesscomplex heten – is de blikvanger in het nieuwe Truiense sportpark Haspengouw. Het immense complex kreeg van architect Artabel een sterke uitstraling mee. Dat vertaalt zich in veel glas, verschillende gebouwhoogtes, groendaken, … Je kan het al voorspellen: voor het team van Tectum Dekkers een behoorlijk uitdagende klus. “Het dak is een mix van verschillende dakdichtingsmaterialen op verschillende ondergronden. Zo plaatsen we roofing en kunststof op onder meer beton, steeldeck en houtwolcement. Verder zitten er een gedeelte omkeerdak en enkele uit de kluiten gewassen waterspuwers in het project.
Voor ons als bedrijf is het een mooie opportuniteit om te tonen dat we een totaalaanbieder in platte daken zijn. En die ambitie lijkt ingevuld te worden. “De architect kent ons bij naam en komt altijd goeiedag zeggen wanneer hij op de werf is. Hij informeert dan even of alles in orde is en zegt ook met evenveel woorden dat hij tevreden is over ons werk. Dat willen we natuurlijk horen. Het geeft een goed gevoel als de architect tevreden is,” bekent Ferdy.


Vast staat alleszins dat Tectum Dekkers Genk een goede indruk nalaat bij architect en hoofdaannemer. “De architect is tevreden en dat vergemakkelijkt de verstandhouding. Maar ik moet zeggen, de details van het zwembad zijn perfect uitgevoerd. Precies zoals het op de tekening staat, er valt niets op aan te merken. Als zelfs de architect al vol lof over de mannen spreekt, dan moet het wel perfect uitgevoerd zijn,” besluit Tom.
Vertrouwen op Ronny
Het dichten van een zwembad is sowieso geen alledaagse klus. Op technisch vlak komt er heel wat bij kijken. “Een zwembad is een vochtige en agressieve omgeving. Het gebouw staat voortdurend in overdruk waardoor de waterdamp met chloor letterlijk naar buiten geduwd wordt. Om de isolatiewaarde intact te houden, moet het dampscherm dus perfect geplaatst worden,” licht Tom toe. “Ook de doorvoeren vragen de nodige aandacht. We zetten ze dubbel, 1 op het dampscherm en 1 op de toplaag,” vervolgt Ferdy. Voor Ferdy en Danny is het de eerste keer dat ze op het dak van een zwembad staan. Toch liggen ze niet echt wakker van de complexiteit. “We hebben Ronny om op terug te vallen. Hij heeft meer dan 40 jaar ervaring. Daar kan niemand tegen op, we vertrouwen blindelings op zijn visie. We mogen ook altijd een voorstel doen over hoe we het werk aanpakken, maar Ronny heeft altijd het laatste woord.”


"Ouwe nurken onder elkaar"
Het team werkt als een geoliede machine. Danny en Ferdy doen de voorbereidingen. “We plaatsen het onderdak, de isolatie en de onderlaag en Ronny volgt ons met de toplaag,” vertelt het tweetal. De onderlinge samenwerking verloopt vlot. “Hoe dat komt? We verstaan elkaar goed. We zijn oude nurken en klagen samen wat af,” grapt Ferdy. “Bovendien zijn we van het principe ‘meters maken, dan vliegt de tijd.’ We staan iets na zessen al op het dak en als je doorwerkt is het zo middag en wat later ben je op weg naar het magazijn waar we nog wat bijpraten met de collega’s.” Soms kan er ook sprake zijn van te snel werken. “Door de lockdown en de maatregelen van social distancing is het niet vanzelfsprekend dat alles mooi op elkaar volgt. Meestal is alles af wanneer wij op de werf verschijnen, maar soms moeten we ons inhouden,” vertelt Danny.