Een plek die ooit vol energie was weer tot leven wekken, dat is de ambitie van investeerder White Star. De verlaten elektriciteitscentrale Powisle aan de rivier Wisla wordt een van de meest buitengewone locaties in de Poolse hoofdstad Warschau. Onze collega’s van Tectum Group Poland zullen meewerken aan dit vernieuwende project en gedurende 3 maanden hun technisch kunnen ten volle inzetten.

Al vanaf de bouw in 1904 gold Powisle als een van de grootste en modernste energiecentrales in Europa. Na bijna 100 jaar, in 2001, echter viel alles stil en begon het verval. Maar in 2015 werden nieuwe plannen gesmeed: de volledige site zal nieuw leven ingeblazen worden. Niet als krachtcentrale maar als nieuwe aantrekkingspool van de stad met 50.000 m2 aan winkels, kantoren, woningen en horeca. 

Niet de eerste opdracht
Onze collega’s zullen de iconische stookruimte en een van de moderne gebouwen voor hun rekening nemen. “Omdat we eerder dit jaar al direct voor White Star aan enkele mooie projecten hebben gewerkt, kregen we ook voor dit initiatief de kans ons kunnen te tonen. Dit keer gaan we in onderaanneming van PORR, die het volledige project bouwt, aan de slag,” vertelt Piotr Szymczyk, algemeen directeur van Tectum Group Polska.
Ook project manager Tomasz Jaworski is onder de indruk van het project: “het moderne gebouw is “business as usual” voor ons, maar de historische stookruimte is echt een project om onze ervaring aan te spreken.”

 

Steil, steiler, steilst
De dakopbouw herbergt ook nog enkele opvallende elementen, zoals halfronde dakkapellen en opstandjes. De afwerking van die details, de overgang van een steil deel naar een nog steiler deel en het aansluiten ervan op de ronde elementen maken van dit project een unicum. 

Later dit jaar
Wij zijn dagelijks getuige van de voortgang van dit project,” vertelt Tomasz, “en zijn ervan overtuigd dat dit een unieke plaats wordt in Warschau. Ik kijk er al naar uit om hier later dit jaar in mijn vrijetijd te komen ontspannen. Dan kijk ik vol trots naar het dak van de stookruimte en besef dat wij dit gedaan hebben.” Piotr en Andrezj knikken instemmend. 

 

simulaties copyright Whitestar Realestate: http://www.whitestar-realestate.com/elektrownia-powisle/